Кухня

Часникове варення: як правильно готувати і з чим смачно їсти це корисне блюдо

Часник вважається корисним продуктом, який здатний навіть після сушки або термічної обробки зберігати більшу частину вітамінів і мікроелементів. Його широко використовують в кулінарії для приготування різних страв. Завдяки йому підкреслюється тонкий аромат і смакові нотки жаркого, гарнірів, соусів або салатів. Часник використовують не тільки в класичних рецептурах. З його допомогою готують і незвичайне доповнення до м’яса або овочів.

Часникове варення. Погодьтеся, звучить незвично! Хоча варення з часнику навряд чи можна подавати до чаю, але воно чудово відтіняє смак печені. Не вірите? Спробуйте самі.

Як і до чого подають часникове варення

В естонському Таллінні є незвичайний ресторан Balthasar. Він користується популярністю не тільки серед місцевих жителів, але і у туристів. Незвичність його полягає в стравах. У кожному з них є один обов’язковий інгредієнт – часник. Так-так, навіть в морозиві! Тому ресторан називають ще «часниковим».

Морозиво з того самого ресторану

Як кухарям вдалося роздобути так багато рецептів смачних і незвичних страв – історія поки що замовчує. Унікальним у закладі є не тільки їжа, але і меню. Навпроти кожної страви там намальовано кількість головок часнику. Це такий своєрідний шифр для гостей ресторану, який натякає на те, скільки в принесеної вкусняшки буде незвичайного продукту.

Часникове варення володіє незвичайним смаком і ароматом / Зображення: дзен-канал technotion

За яким рецептом в естонському часниковому ресторані готують варення – не знаю. Я вже кілька років балую своїх домочадців і гостей незвичайним соусом, який чудово відтіняє смак інших страв. До речі, ще нікому не вдалося вгадати секретний інгредієнт варення з часнику. Його запах і смак гармонійно змішується з іншими продуктами (вони теж досить незвичні для класичних соусів). Часникове варення подаю до столу як в чистому вигляді, так і змішуючи з майонезом або сметаною (або з тим і іншим разом).

Своєрідний соус підкреслює смак м’ясних страв, жаркого і салатів. Коли у нас застілля – часникова варення закінчується першим! Тому у мене завжди в холодильнику стоїть баночка з ним.

Часникове варення можна змішати з майонезом або сметаною. Вийде смачний і ароматний соус до м’ясних і овочевих страв / Зображення: дзен-канал technotion

Готуємо варення часникове

Для того щоб приготувати смачний соус, нам знадобляться найпростіші інгредієнти, знайти які не складе праці. Один з них – природно часник. Його треба 500 гр. Зазвичай ми беремо 5 великих головок. Їх цілком вистачає, щоб заповнити варенням дві невеликі баночки.

Для того щоб приготувати незвичайне варення, знадобиться часник, лимон, апельсин, цукор і трохи кориці / Зображення: дзен-канал technotion

Крім часнику, для приготування соусу знадобиться один лимон і апельсин, а також 1 склянку цукру і чайна ложка кориці. І, звичайно ж, натхнення.

І так приступаємо:

  • чистимо часник;
  • на дрібній тертці перемо цедру лимона і апельсина (тонкий кольоровий шар шкірку цитрусових);

Стираємо цедру / Зображення: дзен-канал technotion

  • часник пропускаємо через чеснокодавку. Як варіант – можна використовувати блендер;

Тиснемо часник / Зображення: дзен-канал technotion

  • вичавлюємо сік з лимона і апельсина;

Вичавлюємо апельсин і лимон / Зображення: дзен-канал technotion

  • висипаємо з склянки цукор;
  • додаємо 1 чайну ложку кориці.

Всі інгредієнти ретельно перемішуємо. І залишаємо майбутнє варення настоюватися мінімум 12 годин. Найчастіше ми його залишаємо на ніч. І вранці кухня наповнюється тонким ароматом часнику, цитрусових і кориці.

Наполягаємо мінімум 12 годин / Зображення: дзен-канал technotion

Настоявшееся варення відправляємо на плиту. На повільному вогні доводимо до кипіння. Суміш повинна «булькати» 30 хвилин. Цього часу якраз вистачає, щоб підготувати 2-3 маленькі баночки (з-під томатної пасти – те, що треба). Тару обдаємо парою або прогріваємо кілька хвилин в мікрохвильовці.

Готове часникове варення розкладаємо по банках (воно має вийти густим). Закутуємо. І залишаємо остигати. Баночки з часниковим варення відмінно зберігаються в холодильнику.

Часникове варення відтіняє смак м’ясних і овочевих страв, а також жаркого і салатів / Зображення: дзен-канал technotion

Якщо захочеться чогось пікантного, то під рукою завжди виявиться незвичайний соус, такий, що відтіняє самі звичні страви. Спробуйте приготувати часникове варення. Ви не пошкодуєте!

А які ви знаєте рецепти з часнику? Діліться у коментарях!

Related posts

Leave a Comment