Кухня

В якому посуді краще варити варення

В якому посуді найкраще варити варення – таким питанням задаються всі, хто осягає ази консервування. Ринок пропонує великий вибір каструль, тазів для варіння варення з різних матеріалів, з інноваційними покриттями. Як зробити правильний вибір в такому розмаїтті?

Перш ніж вирішити, в якій посуді краще варити варення, необхідно розібратися відразу в декількох аспектах – з яких ягід буде готуватися солодкість на зиму, в яких обсягах і навіть за якою рецептурою. Господині з великим досвідом консервування можуть дати корисну пораду з цього питання, і варто прислухатися саме до їхньої думки, а не до рекомендацій консультантів у магазині посуду, головна мета яких часто – продати більше і дорожче.

Форма посуду для варіння варення на зиму

На якість домашнього варення впливає не тільки його рецептура, але і посуд, в якій воно готується, причому навіть її форма. Рекомендується віддавати перевагу каструлях, верх яких ширше, ніж днище або тазикам – у них набагато простіше перемішувати, ягоди або фрукти не перемнутся і не пригорять.

Ще один варіант – циліндричні каструлі, досить широкі, але не глибокі. Варення в такому посуді швидше закипить, простіше буде контролювати його прикипание до дна. Важливо розуміти, що навіть маленький обсяг пригорілого продукту (з п’ятачок) вплине на смак варення, і допустити цього не можна ні в якому разі.

Крім цього, широке дно дозволить швидше випаруватися зайвій волозі з структури варення. Інгредієнти будуть провариваться в такому посуді більш рівномірно, консистенція варення вийде однорідної, не залишиться недоварених ягід або шматочків фруктів.

Оптимальний обсяг посуду для варіння варення

Досвідчені господині роблять заготовки на зиму, в тому числі і варення, маленькими порціями. Хитрість полягає в тому, що при варінні великого обсягу інгредієнти, ягоди або шматочки фруктів, як правило, втрачають форму, мнуться, що негативно відбивається на якості консервації. Тобто, чим ніжніше головна складова майбутнього варення, тим менше повинен бути обсяг посуду. Максимальна кількість, рекомендовані професіоналами пропорції, м’яких основ для варення на один рецепт – не більше 2-х кг, пружних – до 3-х кг. Додавати більше в посуд для варіння не можна, навіть якщо дозволяє її обсяг.

Якщо сировини набралося набагато більше, то краще розділити його на кілька порцій і варити кожну окремо. Крім того, що збережуться ягоди, варення вийде смачнішим ще й завдяки тому, що йому буде приділено більше уваги. При варінні великих обсягів достатньо просто простежити, упустити момент пригорання до дна, освіти пінку і інші важливі аспекти, які можуть негативно позначитися на результаті.

З яких матеріалів повинна бути посуд для варіння варення

Плоди фруктових дерев і ягоди містять у складі органічні кислоти, які при контакті з певними матеріалами можуть стати небезпечними не тільки для здоров’я, але і для життя людини – це повинна знати кожна господиня. Оптимальні матеріали для посуду, у якій буде варитися варення на зиму:

  • харчова (нержавіюча) сталь,
  • классическаяэмалированная посуд,
  • кераміка або скло.

Нержавійку професійні кухарі і кулінари недарма прозвали «харчових» металом – вона не вступає в контакт з продуктами, причому навіть при тривалій варінні. Каструлі і миски з цього металу можуть використовуватися навіть для приготування варення в кілька етапів охолонути і знову нагріватися до них, якщо того вимагає покроковий рецепт.

Звичайні емальовані та керамічні каструлі придатні для варіння варення лише до тих пір, поки на їх поверхні немає пошкоджень – відколів і подряпин. Перед тим, як класти продукти в ємність, її необхідно ретельно оглянути, і якщо вона пошкоджена, використовувати іншу посуд для варіння варення.

В якому посуді можна варити варення

Наші бабусі і мами варили варення в мідних тазиках, не підозрюючи, що отриманий продукт може бути небезпечним для здоров’я домочадців, а не нести їм користь. Справа в тому, що іони цього металу, вступаючи в контакт з кислотами фруктів або ягід, знищують усе, що є корисне в них. Більше того, вони залишаються в структурі варення, можуть псувати його або робити небезпечним токсином, а не смачним ласощами.

Ще один небезпечний для варення метал – звичайний чавун. Він практичний і привабливий,

Як доглядати за посудом для варіння домашнього варення

У кожній каструлі чи миски, у будь посуду, повинно бути своє призначення. Якщо вона використовується для варіння варення, то нічого іншого в ній краще не готувати. Дбайливі господині, роблять заготовки на зиму своїми руками, не шкодують грошей на спеціальний посуд, і це економія, як би їм цього не звучало. Витратившись одного разу на каструлю тільки для варіння варення, сдулав її вдалий вибір, багато років ви будете готувати в ній смаколики для своїх близьких.

Для миття посуду для консервації використовуються стандартні засоби, якщо інших вимог немає в інструкції по їх експлуатації. Забруднення видаляються з посуду відразу ж після її використання. Слід уважно стежити за тим, щоб частинки варення не присихали до каструлі. Мити посуд можна тільки м’якими губками – вони не зашкодять структуру покриття, і не зіпсують каструлю або таз. Залишки миючого засобу ретельно змиваються проточною водою, ємність просушується, і тільки потім забирається на зберігання.

Не варто йти на поводу у своїх бажань, і готувати в посуді, купленої для варіння варення, щось інше. Будьте економні і уважні, вірні своїм принципам навіть в межах кухні – це не стервозність, а сталість і прояв любові до себе, своїм близьким, нехай і в таких дрібницях.

Related posts

Leave a Comment