Варення з айви виходить неймовірно ароматне і дуже смачне! Найпростіший рецепт!
Доброго дня!
Настав час дозрівання айви. Десь читала, що її називають золоте яблуко щастя!
Айва відноситься до сімейства рослин – Рожевих.
Айва дуже корисна, так як в ній дуже багато вітамінів і мікроелементів. У шкірці айви містить багато ефірних олій.
Всі ілюстрації у статті створені автором каналу: Привітання. Рецепти. Лайфхаки.
Якщо шкірку айви залити водою, прокип’ятити 5 хвилин і дати настоятися – виходить дуже приємний напій + 1 ч. л. меду.
З айви виходить дуже смачне варення і компот.
У нас бабуся з дідусем жили в Краснодарському краї, і у них в саду росло величезне дерево айви.
В кінці листопада дозрівали жовті, великі, сонячні плоди, і до Нового року ми отримували посилку з айвою або готового варення з айви.
Зараз айву продають по всій України. На Уралі і в Скандинавії вона не зростає, але завжди купую для варення айву, яка вирощена в Азербайджані або в Краснодарському краї.
Вона добре визріває в цих регіонах – відносно м’яка, шкірка та насіння її відділяються дуже добре. Взагалі, батьківщиною айви вважають Кавказ.
Пропоную Вам свій рецепт варення з айви – вважаю його найбільш простим з усіх, які знаю:
- Айва – 1,5 кг., очищена від шкірки і насіння. Якщо вона дуже стигла, можна шкірку не чистити.
- Цукор – 1 кг, якщо Ви дуже любите солодке варення – можна цукру брати до 1,5 кг.
- Вода – 200 – 250 мл
- Сік лимона – 50 мл. ≈ сік лимона вагою близько 114 гр.
- За бажанням можна додати прянощі: корицю, ваніль або імбир – 0,5 ч. л.
Не завжди додаю прянощі, коли айва вариться, кухня і так наповнюється легким пряним ароматом. І готове варення набуває тонкий тепло – пряний аромат.
Спосіб приготування смачного варення з айви:
Айву добре вимити, очистити шкірку і видалити насіння. Якщо айва дуже стигла і м’яка, то шкірку можна і залишити. Але я її завжди тоненько зрізаю.
Плоди порізати на кубики середньої величини.
Засипати цукром і перемішати. Якщо залишити айву засипану цукром на 30 – 40 хв., то вона дасть сік. Влити потрібну кількість води.
Кількість води залежить від того наскільки айва соковита. Сама по собі вона буває сухувата або дуже тверда й суха, тоді води потрібно близько 250 мл. Я завжди додаю ≈ 200 мл. води
Варення варити на повільному вогні періодично помішуючи 50 – 60 хвилин.
Якщо порізати айву крупно, то доведеться варити близько 1,5 години. Але перетравлювати айву теж не потрібно, інакше вона буде прозора і жорсткувата.
Як тільки сироп в варення придбає колір темного бурштину та айва теж, краще її спробувати.
Якщо вона м’яка, варення готове!
За 10 хв до готовності варення влити сік лимона і добре розмішати.
сік лимона вагою близько 114 гр.
Поки варення з айви вариться – можна приготувати баночки і кришки. Банки і кришки добре промити і простерилізувати зручним для Вас способом.
Варення розливати гарячим в стерилізовані банки і герметично закрити кришками.
Баночки укутати теплим рушником до повного охолодження. Коли варення охолоне, воно стане густим.
З таким варенням дуже смачно їсти млинці і сирники.
Рецепт ніжних, тонких в дірочку млинців можна подивитися !
Приємного апетиту!
Гарного передноворічного Вам настрою! І смачного життя!
Дякую за увагу!
Завжди з Вами