Кухня

Варення з хурми. А яке воно на смак? І чи варто його варити… Мої враження.

Добрий день, дорогі друзі!

Одна з небагатьох фруктових радощів предзимья – хурма. Вона з’являється в магазинах ближче до грудня і радує нас до лютого, даруючи змученим організмам вітаміни, мікроелементи йод не гірше аптечних Бадів.

Чи Любите ви хурму так, як люблю її я? Завдяки своїй любові до цього сонячного фрукту, я відкрила для себе новий десерт – варення з хурми. Адже хурму, на жаль, ми можемо їсти, тільки взимку. А якщо приловчитися і зловити її в банку? Яке на смак буде варення?

Загалом, одного разу я наважилася. У минулі часи наші громадяни експериментували з вареннями з таких не підходять для цих цілей овочів, як зелені помідори, гарбузи та кабачки. Я подумала, чому б не зварити варення з хурми? Тим більше, що інтернет прямо-таки кишить рецептами варення з цього фрукта. На пробу я взяла найпростіший рецепт, щоб відчути, так би мовити, чистий смак продукту.

1 кг хурми;

500 г цукру.

Сік і цедра одного лимона або ¼ ч. л лимонної кислоти.

Справа в тому, що хурма не має яскраво вираженого аромату, а лимон додасть не тільки аромат і невелику кислинку, але і зіграє роль консерванта. А так ж не дасть варенню засахариться. Якщо не любите запах лимона, можна обмежитися лимонною кислотою.

Вимиту хурму я порізала на довільні шматочки. Пересипала цукром і залишила на 2 – 3 години, щоб вона дала сік.

Після цього поставила на середній вогонь і варила до готовності. Періодично варення треба помішувати.

Поки варення вариться, натерла цедру з лимона, не зачіпаючи білу частину. Вичавила сік.

Варення варила приблизно 30 хвилин. До кінця варіння шматочки хурми повинні рівномірно розподілитися в сиропі, а не плавати на поверхні.

Десь у середині варіння додала лимонний сік і цедру, дала варенню закипіти і вимкнула. Шматочки в процесі варіння розвалилися і стали виглядати неапетитно. Тому я пробила їх блендером.

Ну що сказати. Перше розчарування мене спіткало ще в процесі варіння. Майбутнє чудове варення все більше нагадувало горезвісну субстанцію кольору дитячої несподіванки.

Спробувавши готовий продукт, я зрозуміла, що дива, на жаль, не сталося. Варення з хурми більше нагадувало за смаком те саме варення з гарбуза або кабачка з лимоном. Тільки на відміну від овочів хурма розварюється практично в кашу.

Невже так і не вийде зберегти смачний фрукт?

У мене ще залишалося трохи хурми і я вирішила поекспериментувати.

Я спробувала приготувати варення способом багаторазового заливки. При такому способі варіння ніжні фрукти або ягоди не розварюються і зберігають форму.

При цьому кип’ятиться тільки сироп, а ягоди заливаються закипяченим сиропом. Зазвичай достатньо 4 таких підходу з перервами на охолодження і просочування. В останній підхід варення вариться до готовності. Замість набила оскому лимона я взяла благородні коньяк і корицю.

Інгредієнти:

1 кг хурми; 500 г цукру;

250 мл води;

1 невелика паличка кориці;

20 г коньяку. Кількість зірок значення не має.

Хурму нарізала шматочками. З води і цукру зварила сироп (розпустила цукор у воді і дала закипіти). Часточки хурми і корицю опустила в сироп. Можна замінити паличку кориці порошком.

Хурма досить ніжна. Тому, щоб не пошкодити їх, перемешивала похитуючи каструлю. Залишила до повного охолодження.

Після цього сироп злила. Якщо ви звернете увагу, сиропу стало більше, і він став рідким. Це хурма дала сік. Сироп кип’ятила 5 хвилин і знову залила їм часточки. Відставила до повного охолодження, щоб часточки як слід просочилися сиропом. Повторила ще два рази.

Раз від разу часточки стають міцнішими. Після останньої заливки доварила варення до готовності на повільному вогні. Критерій готовності – часточки не плавають зверху, а рівномірно розподіляються по всій товщі сиропу.

Влила коньяк, размешала варення і вимкнула його. Цей варіант виявився трохи вдаліше попереднього. Варення пахло корицею (приємно) з невеликою ноткою коньяку (оригінально). Коньяк і кориця, на мій погляд, більш гармонійно поєднуються з солодкою хурмою, ніж будь-цитрус. Але все одно овчинка не варта вичинки.

Якщо ви все-таки зважитеся зварити варення з хурми, то ось декілька порад:

Хурму для варення треба брати стиглий. Сорт значення не має. Можна корольок, бичаче серце або те, що продається в пятерочках і Магнітах. «В’язкість» при варінні не йде. Але якщо хурма в’яже – не біда. Покладіть її на добу в холодильник. Після розморожування терпкість піде. Колір кінцевого продукту залежить від кольору хурми.

А взагалі, звичайно, варення з хурми – каша з сокири. Адже хурма не має свого яскраво вираженого смаку і повторює смак ароматизаторів, що ви в неї додали. Що покладіть, тим і буде пахнути ваше варення. Тепер ви все знаєте про смак варення з хурми. А краще їжте свіжу хурму! Вона набагато корисніше.

Інший екзот – чудово смачне і корисне сире варення з фейхоа –

Приємного апетиту! до зустрічі на нашому каналі!

Related posts

Leave a Comment