Фігура

Як вимір «худої маси тіла допомагає у виборі ефективної дієти?

Повні люди, що бажають схуднути, часто дивуються, чому їм не допомагають дієти. Вони виснажують себе голодом, а кілограми не зменшуються або вага тане дуже повільно. Проблема в тому, що популярні дієти орієнтовані на середнього людини з середнім метаболізмом і не враховують багатьох факторів, таких як «худа маса тіла.

Що це таке і як цей показник впливає на вибір дієти, знають лікарі, які виконують сучасне діагностичне дослідження биоимпедансометрию.

Людина складається не тільки з жиру, але і кісток, м’язів, сухожиль і тканин внутрішніх органів. Все це, за винятком жиру, називається «худої масою». Кількість худої маси зростає в юності, має пік в молодості і зменшується з віком. З втратою м’язової тканини збільшується обсяг жирової маси, що відбивається на роботі всіх органів і стан організму.

Для того, щоб організм працював злагоджено, худа маса тіла повинна становити 75-85% від усієї маси тіла. На співвідношення «худої» і жирової маси впливає спосіб життя, наявність фізичної активності, особливості харчування, вік і навіть підлогу.

Наприклад, величина м’язової маси максимальна у віці близько 30 років, причому чоловіки досягають цього піку на 5-10 років раніше, ніж жінки. Потім цей показник починає падати і виростати жирова складова. Ось тут-то і починаються різні проблеми зі здоров’ям.

Саме «худа маса» та всі її складові лежать в основі розробки індивідуальної дієти. Її показники впливають на калорійність раціону та підбір продуктів. У двох людей з однаковою вагою структура харчування буде абсолютно різною.

У дієті обов’язково враховується показник активної клітинної маси (АКМ) – це кількість нервових клітин, м’язів і органів, а також внутрішньоклітинна рідина. Якщо раціон харчування підібраний неправильно і АКМ починає падати – страждають органи, які втрачають масу, а жир залишається на колишньому рівні. Нормальні АКМ для людей різної статі різні, для чоловіків понад 53%, для жінок – не менше 50%.

Багато хто помічав, що, починаючи активно займатися фізичними вправами, навіть незважаючи на дієту, вага не зменшується, а навпаки збільшується. Це зазвичай відбувається за рахунок збільшення кількості м’язової маси. У чоловіків і жінок він відрізняється в нормі повинен становити відповідно 42% і 36%. Якщо при дотриманні дієти зменшується не жирова, м’язова тканина, це може викликати розвиток серйозних захворювань, зокрема серцево-судинних. Тому підбір раціону ведеться на підставі показника м’язової маси.

Швидкість обміну речовин самим безпосереднім чином впливає на процес схуднення, чим він вище, тим швидше людина втрачає вагу. При уповільненому метаболізмі підбір дієт і вправ проводиться з особливими вимогами.

З одного боку дієта повинна бути більш жорсткою, з іншого – не повинна негативно впливати на стан клітинної маси і процентний вміст рідини в організмі. Низький вміст вказує на зневоднення, висока – на набряки і погану роботу нирок. Нормальний рівень рідини складає 45-60%. Контроль цього показника при схудненні має важливе значення для стану здоров’я.

При призначенні дієти і тренувань, а також у процесі коригування цих призначень результати биоимпедансометрии оцінюються в порівнянні з антропометричними даними – об’ємом талії і стегон. Зменшення жиру в цих галузях відбувається нерівномірно і теж багато в чому залежить від інших показників і вибору правильної дієти.

Очевидно, що дієта, призначена з обліком і контролем «худої маси», тобто величини і співвідношення різних субстанцій в тілі людини, дозволяє не тільки скинути зайву вагу, але і поліпшити самопочуття і здоров’я.

Також Вам може бути цікаво:

Related posts

Leave a Comment