Кухня

Живе варення з ягід — без варіння

Готуються ці «варення» все трохи по-різному, але в основі завжди лежить мед. Він і є консервуючою початком «знахарських» сибірських зілля. А варити нічого не потрібно, так що це чудове ласощі для сироїдів.

Загальний спосіб приготування:

Свіжі ягоди і трави розтираються вручну в дерев’яній ступці, потім заливаються медом, так, щоб він повністю покривав, а потім баночка герметично закривають і ставлять в прохолодне місце, краще всього в підвал. В деяких випадках можна попередньо висушувати трави та ягоди. Трав та ягід необхідно брати приблизно рівну кількість.

Калина в меду, дуже смачна, готується дещо іншим способом. Ягоди калини з гілочками спочатку умочують в підігрітий мед (щоб мед прийняв рідкий стан), а потім на деку висушуються в теплій печі. Такі гілочки з ягодами зберігаються дуже довго, всю зиму.

Медовий напій, підвищує життєві сили і оберігає від хвороб, який здавна готують в російських селах, готується під час дозрівання горобини. Треба взяти 200 г стиглої горобини, літр джерельної води і 2 столових ложки тайгового меду – або будь-якого місцевого пасічного, який є в окрузі. Потім горобину промити і розім’яти дерев’яним товкачем. Залити водою, довести до кипіння, але не кип’ятити. Дати охолонути разом з макухи, потім процідити. В отриманому взваре розчинити мед і поставити на 2-5 днів в льох, де напій настоїться і остаточно дозріє.

Заготівля з смородини з медом

Мед і смородину в рівних кількостях обережно перемішати, ягоди розтерти дерев’яним товкачем і залити медом, ретельно перемішати, витримати на сонці 2-3 години. Отриману масу покласти в скляні банки, накрити вощеного або парафінованого паперу, акуратно зав’язати і зберігати в прохолодному місці.

Такі заготовки в погребі стоять до наступного врожаю. У банках вони іноді «розсікаються» (особливо на червоній смородині) – мед внизу, ягідний сік зверху, але і мед смак змінює сильно – він стає смородиновим.

Заготовки з лісових ягід з медом

Журавлину, чорницю, малину розім’яти дерев’яною ложкою, змішати в рівних кількостях з медом, укласти в банки і закрити кришками для консервування.

Цікаве зауваження – ми так робили малину, а коли відкрили навесні – виявилося, що в заготовці НЕМАЄ МАЛИНОВИХ КІСТОЧОК!! Вони повністю розчинилися в зілля. Що це таке вийшло, як назвати – навіть не знаю.

Заготівля для підвищення захисних сил

Склад лісових варений: корінь женьшеню, натуральний мед, китайський зелений чай. Женьшень нормалізує діяльність серцево-судинної системи, печінки, нирок, травного тракту, легень, підвищує імунітет. Як готувати за цим рецептом – поки точно не знаю, будемо пробувати.

Варення для поліпшення обміну речовин (очищення)

Склад: мед, ягоди чорниці, чорної смородини, обліпихи, і трави – шавлія, звіробій, материнка. Вони нормалізують обмін речовин, очищають організм, підвищують загальну опірність захворюванням. Можна робити заготовки з цим складом.

Від головного болю і високого тиску

Склад: мед, обліпиха, глід, горобина червона, собача кропива, календула, шавлія, м’ята. Така заготівля (з цим складом) надає заспокійливий ефект, корисна при підвищеному тиску, головного болю.

Будьте здорові!

Related posts

Leave a Comment